Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Keuken verbouwen

Is uw keuken verouderd, te klein geworden of bent u gewoon toe aan wat nieuws? Het verbouwen van uw keuken kan dan een goede optie zijn. Voordat u begint met het aanpassen van uw keuken moet u over verschillende dingen nadenken. Waarom wilt u uw keuken verbouwen? Vindt u de keuken te klein, te oud of wilt u een nieuwe stijl?

Wanneer u heeft bedacht waarom u uw keuken wilt verbouwen zult u zich moeten gaan oriƫnteren. Tegenwoordig is er veel keuze in keukenmaterialen en stijl, daarnaast zijn er veel aannemers die u wel willen helpen met het verbouwen van uw keuken.

Maar is verbouwen wel echt nodig? Met het schilderen van muren, vervangen of beplakken van kastjes en het toevoegen van nieuwe accessoires kunt u ook al erg veel veranderen. Wanneer u voor deze optie kiest bent u minder geld en tijd kwijt, u moet er namelijk wel rekening mee houden dat een verbouwing lang duurt en dat u deze tijd uw keuken niet of weinig kunt gebruiken.

Als u eenmaal besloten heeft dat u echt wilt gaan verbouwen zult u bepaalde dingen in acht moeten nemen. Zo is uw budget het uitgangspunt voor uw verbouwing, daarnaast is er in sommige gevallen een vergunning nodig en ook verzekeringen mag u niet vergeten.

Financiƫle situatie
Een verbouwing kan duur uitpakken, het is daarom ook belangrijk dat u vooraf weet hoeveel u er aan uit wilt geven. Met het Financieel Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD kunt u een persoonlijke begroting maken en een helder overzicht van inkomsten en uitgaven krijgen.

Voor de financiering van uw verbouwing kunt u gebruik maken van verschillende middelen:

  • Spaargeld opnemen

    • geen verhoogde maandlasten

    • geen schuld

  • Verhoogde inschrijving

    • geen nieuwe hypotheekakte, wel afsluit- of advieskosten

    • misschien taxatiekosten, soms volstaat WOZ-waarde om hypotheek te krijgen

  • Tweede hypotheek

    • rente lager dan bij een gewone lening

    • extra kosten: afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten

    • langere leningsduur

  • Persoonlijke lening

    • hogere rente dan bij een hypotheek

    • geen afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten

    • korte leningsduur

Naast het feit dat u weet hoeveel geld u uit wilt geven aan de verbouwing is het ook handig om te weten hoeveel de verbouwing gaat kosten. Hiervoor kunt u meestal gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen bij verschillende aannemers.

Subsidie voor duurzaam verbouwen
Wanneer u uw woning of in dit geval uw keuken op een duurzame wijze verbouwt kunt u hiervoor een subsidie ontvangen. Hier vindt u een overzicht van de huidige subsidie mogelijkheden in Nederland. Daarnaast kunt u voor regionale subsidies informatie vinden bij uw gemeente.

Verzekering en vergunning
Voordat u begint met het verbouwen dient u na te gaan of u over de juiste verzekeringen en vergunningen beschikt.

Verzekeringen
Om (eventuele) schade tijdens een verbouwing zo goed mogelijk af te dekken zult u een goede verzekering af moeten sluiten. De belangrijkste verzekeringen die u af moet sluiten voor u gaat verbouwen staan hieronder.

Naast het feit dat u een verzekering nodig heeft is het ook belangrijk om te controleren of uw aannemer een Construction All Risks verzekering (CAR-verzekering) heeft afgesloten. Deze verzekering dekt de schade die aannemer tijdens de verbouwing veroorzaakt aan het werk zelf en aan uw of andermans eigendommen.

Vergunningen
Voor sommige verbouwingen heeft u een vergunning nodig. Als u alleen uw keuken van binnen aanpast zal een vergunning zeer waarschijnlijk niet nodig zijn, wanneer u een stuk bij de keuken aan gaat bouwen zult u wel een vergunning aan moeten vragen. Bij de rijksoverheid kunt u kijken of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor u gaat verbouwen.

Wanneer u een aanvraag voor een vergunning heeft gedaan moet de gemeente binnen 8 weken laten weten of u toestemming hebt om te bouwen. Binnen 6 weken kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen uw vergunningsaanvraag.

Bouwtekening maken
Voordat u een vergunning aan gaat vragen is het van belang dat u beschikt over een goede bouwtekening. Daarnaast geeft deze tekening u en eventueel uw aannemer een goed beeld van uw wensen. Een bouwtekening moet voldoen aan specifieke eisen, het is daarom vaak een lastige klus om zelf te doen. Indien u een kwalitatief goede bouwtekening wilt kunt u eenvoudig een tekenaar inschakelen. 

Aannemer inschakelen
Als u gaat verbouwen dient u eerst na te denken over wie de verbouwing uit gaat voeren. Kunt u dit zelf, heeft u handige vrienden waar u een beroep op kunt doen of wilt u een aannemer inschakelen?

Links in het menu onder Verbouwen & Verhuizen | Verbouwen vindt u meer informatie over het inschakelen van een aannemer.

Tips
Als laatst hebben we nog enkele tips voor u voor wanneer u begint met het verbouwen van uw keuken.

  • Weet op tijd waar de stopcontacten moeten zitten
  • Laat uw keuken installeren dooreen bedrijf dat is aangesloten bij UNETO-VNI
    UNETO-VNI
    heeft voorwaarden opgesteld waardoor klanten onder meer verzekerd zijn van garantie op het geleverde werk en de installaties. Ook zijn klanten verzekerd van garantie op afgenomen elektrotechnische producten en eventuele reparaties hiervan.
  • Zorg ervoor dat u straks een goede ventilatie heeft. Dit zorgt ervoor dat er zuurstof wordt aangevoerd en verbrandingsgassen worden afgevoerd.
  • Probeer uw warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de keuken te plaatsen om energie te besparen. Lukt dit niet kijk dan of de aanschaf van een keukenboiler iets voor u is.
  • Probeer zo veel mogelijk apparaten met energielabel A aan te schaffen. De aankoopprijs van deze apparaten is vaak duurder, maar het verdient zich wel terug. Zie hiervoor ook de website van milieucentraal.
  • Let erop dat uw aanrechtblad slijtvast, vocht & krasbestendig is.
  • Kit de ruimte tussen het aanrechtblad en de wand.
  • Probeer uw bouwafval te hergebruiken en/of goed te scheiden.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek