Woordenlijst
A
Aanbouw
Een extra afgescheiden ruimte die aan de woning wordt gebouwd.
Afsluitkosten
Alle kosten die gemaakt worden om een hypotheek af te sluiten, vallen onder de afsluitkosten. Hierbij kunt u denken aan taxatiekosten en notariskosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar, mits de hypotheek wordt gebruikt voor de verbetering, aankoop of onderhoud van uw woning.
Afsluitprovisie
De kosten die de bank u in rekening brengt voor het afsluiten van een hypotheek. Dit bedrag is meestal 1% van het geleende bedrag en is volledig aftrekbaar.
B
Bankgarantie
Een bankgarantie is een contract dat door een bank opgesteld wordt. In dit contract garandeert de bank onvoorwaardelijk dat u een bedrag uitbetaalt krijgt, indien u hier aanspraak op maakt, en dat u aan de voorwaarden voldoet om de hypotheek af te sluiten. Ook enkele verzekeraars kunnen een bankgarantie afgeven.
Bereidstellingsprovisie
Dit zijn de kosten die u aan u bank betaald voor het verlengen van de geldigheidstermijn van een hypotheekofferte. De kosten hiervoor verschillen per bank en situatie. Over het algemeen wordt uitgegaan van enkele tienden van procenten per maand. De kosten voor deze provisie worden alleen in rekening gebracht wanneer de hypotheekrente intussen gestegen is.
Bestek
Een bestek is een gedetailleerde beschrijving van de werkzaamheden, de materialen die gebruikt worden, de kwaliteitseisen en voorwaarden en de bouwtekeningen. Op dit document wordt uiteindelijk de aannemingsovereenkomst gebaseerd.
Bijleenregeling
De bijleenregeling is een belastingwet die bepaald dat u de overwaarde van uw bestaande woning dient te gebruiken bij het financieren van uw nieuwe woning.
Men spreekt van overwaarde als de schuld van de oude woning lager is dan de opbrengst van de verkoop van deze woning. Volgens de bijleenregeling mag u enkel rente aftrekken voor het deel van de aankoopprijs van de nieuwe woning dat hoger is dan de overwaarde die u over de oude woning had.
Bouwbesluit
In het Bouwbesluit zijn door de rijksoverheid technische eisen opgenomen, waaraan woningen moeten voldoen. Zie erop toe dat in uw (aannemings)overeenkomst wordt opgenomen dat de woning voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Gemeenten zijn verplicht een bouwverordening op te stellen, waarin de voorschriften voor nieuwbouw staan. Neem in de overeenkomst een ontbindende voorwaarde op voor het verkrijgen van de bouwvergunning.
Bouwcoördinator
Deskundige die namens u alle zaken waarneemt die tijdens de bouw spelen.
Bouwopzichter
Deskundige die de algemene voortgang van de bouw volgt.
Bouwkundige keuring
Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, krijgt u een objectief beeld van de kwaliteit van de woning. Het is vooral raadzaam een dergelijke keuring uit te laten voeren bij oude huizen. In een dergelijke keuring kunnen gebreken zoals lekkages, afbrokkelende muren of houtworm aan het licht komen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u het huis betrekt.
Bouwrente
Onder de bouwrente valt alle rente die u tijdens de bouw van uw nieuwbouwwoning aan de aannemer en de geldverstrekker moet betalen. In de meeste gevallen wordt deze rente in de hypotheek meeverzekert. In enkele gevallen is de bouwrente aftrekbaar.
Bouwtekening
Een bouwtekening is een tekening waarop de bouwkundige details van een gebouw op verwerkt zijn. Bouwtekeningen zijn benodigd voor vergunningen en voor het concreet maken van bouwplannen.
Boxenstelsel
Over uw inkomen moet u belasting betalen. Er zijn voor deze belasting drie soorten belastbaar inkomen. Deze zijn onderverdeeld in drie boxen:
- Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
- Box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
- Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
C
Courtage
De courtage is het loon/de provisie, die u betaalt aan de makelaar. U hoeft dit bedrag alleen bij een geslaagde transactie te betalen. De hoogte van de courtage bedrag wordt vaak berekend als een percentage van de koopsom.
D
Depotrente
Een depot is een geldbedrag dat u in bewaring geeft. Dit bedrag wordt op een rekening gestort. Van deze rekening worden premies betaalt voor een levensverzekering of de bouwtermijn. De depotrente is de rente die u over dit bedrag ontvangt.
DNB
Afkorting voor "De Nederlandsche Bank". Deze bank is verantwoordelijk voor de financiële stabiliteit in Nederland. Hierbij zijn drie zaken van belang: veilig betalingsverkeer, soliditeit en integriteit van financiële instellingen en lage inflatie.
Dividend
Het deel van de winst van een onderneming dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.
E
ECB
Een afkorting voor Europese Centrale Bank. Dit is de geemschappelijke bank voor de euro. De ECB heeft als hoofddoel het handhaven van de koopkracht van de euro. Hiermee zorgt zij voor prijsstabiliteit in het eurogebied.
Eigenwoningforfait
Een eigenwoningforfait is het inkomen dat u uit uw woning zou kunnen ontvangen. Dit fictieve inkomen wordt bij uw werkelijke inkomen opgeteld. Hierdoor betaalt u belasting over dit bedrag. De hoogte van het eigenwoningforfait wordt uit de WOZ-waarde van uw woning bepaald.
Eigenwoningschuld
Dit is het bedrag van uw leningen voor uw eigen woning waarover u rente mag aftrekken in box I. Hieronder vallen de schulden die u heeft afgesloten voor de aankoop, verbetering en onderhoud van uw woning, alsmede voor de afkoop van de rechten van opstal, erfpacht of beklemming.
Erf
Een erf is in beginsel een stuk grond. Dit stuk grond sluit aan en staat ten dienste van een gebouw. Een erf hoort alleen bij een gebouw wanneer dit erf tot het perceel behoort waarop het gebouw staat.
Erfdienstbaarheid
Dit is het recht dat je hebt om gebruik te maken van de grond van anderen. Bijvoorbeeld: U kunt de deur van uw schuur enkel gebruiken door over de grond van uw buurman te lopen. Een eigenaar die in het bezit is van een stuk grond waar erfdienstbaarheid op rust, mag met deze grond niet zomaar doen wat hij of zij wil. Hier kunnen immers eventuele buren negatieve gevolgen van ervaren.
Euribor
Een afkorting voor Euro Interbank Offered Rate. Dit is de rente die gehanteerd wordt binnen het interbancaire circuit in het Euro-gebied. De euribor wordt onder andere gebruikt voor het vaststellen van rentes. Het is de rente die de ene bank aan de andere bank doorberekent voor leningen van een bepaalde looptijd. Deze bepaling gaat wel uit van banken met een zeer goede kredietbeoordeling. De euribor wordt elke werkdag om 11.00 uur Midden-Europese Tijd gepubliceerd via Monelyline Telerate. De hoogte van de euribor rente hangt af van economische omstandigheden.
Executiewaarde
Waarde van het huis bij gedwongen verkoop.
F
Financieringsvergoeding
Deze vergoeding heeft betrekking op de rente gedurende de bouw van een nieuwe woning. Op het moment dat u een nieuwe woning koopt, zijn er 'bouwtermijnen' vervallen. Hierover brengt de aannemer rentevergoeding in rekening. Deze rentevergoeding wordt aangemerkt als een deel van de koop-/aanneemovereenkosmt. Hierdoor is dit bedrag niet fiscaal aftrekbaar. Financiert u dit bedrag mee in uw hypotheek, dan is de rente die u hierover betaalt wel fiscaal aftrekbaar.
Finalekwijting
Hierbij verklaren beide partijen dat zij niets meer van elkaar te vorderen hebben.
Fiscaal aftrekbaar
Wanneer gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar zijn, houdt dit in dat u deze van de belasting af kunt trekken.
G
Grondsonering
Onderzoek naar de grondmechanische eigenschappen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan het draagvermogen van de grond en de vervormingen van de funderingsgrond onder de funderingslasten.
Grosse
Een afschrift van een officieel stuk. Deze is conformiteit gewaarmerkt en in het net gesteld.
H
Herbouwwaarde
Het bedrag dat u op dit moment kwijt zou zijn als u uw woning opnieuw zou bouwen. Hierbij wordt de grondpijs waarop uw pand gebouwd is buiten beschouwing gelaten. U kunt de herbouwwaarde bepalen aan de hand van de volgende gegevens:
- Een taxatierapport, opgesteld door een gekwalificeerde taxateur of makelaar;
- Het verzekerde bedrag van uw huidige (geïndexeerde) verzekering;
- Bij nieuwbouwwoningen: de oorspronkelijke bouwprijs (hierbij wordt de grondprijs eveneens buiten beschouwing gelaten).
Hypotheek
Een geldlening waarbij gebruik wordt gemaakt van een onroerend goed als onderpand. Middels dit onderpand heeft een hypotheekverstrekker de zekerheid dat de lening afgelost wordt.
Hypotheekakte
Een hypotheekakte is een officieel contract. Dit contract wordt bij de notaris ondertekent door de geldverstrekker en de schuldenaar. In dit contract staan alle afspraken die de geldverstrekker en de schuldenaar onderling hebben gesloten.
Hypotheekofferte
Hierin staan zaken vernoemd als de voorwaarden voor de hypothecaire lening, het bedrag van de lening, de termijnen die u maandelijks betaald, het rentepercentage, enzovoort.
I
J
K
Kadaster
Het Kadaster is een openbaar register. In dit register wordt alles bijgehouden met betrekking tot onroerende zaken en rechten die daarop gevestigd zijn. In het Kadaster kunt u, tegen een vergoeding, informatie over percelen vinden.
Koopcontract
In een voorlopig koopcontract worden de volgende punten opgenomen:
- De koopprijs
- De waarschijnlijke overdrachtsdatum
- Eventuele ontbindende voorwaarden met bijhorende datum
- Een aparte lijst met eventuele roerende zaken die u overneemt
Dit contract wordt door beide partijen ondertekend. Wanneer u besluit de woning niet te kopen en het voorlopige contract te verbreken, betaalt u hiervoor 10% van de koopsom. Dit bedrag betaalt u vooraf. De eventuele ontbindende factoren maken het mogelijk om zonder geldverlies van de koop af te zien. Voorbeelden hiervan zijn:
- U krijgt geen NHG
- U krijgt geen woonvergunning
- U krijgt de financiering niet rond
- In de bouwkundige keuring komen gebreken naar boven waardoor u niet langer met de koop akkoord gaat.
Koopovereenkomst
In deze overeenkomst staat de koopprijs vermeldt die de koper aan de verkoper dient te betalen. Tevens staat genoemd dat de verkoper het eigendom van een goed overdraagt op de koper.
De werkelijke koop van een onroerend goed kan pas gesloten worden op het moment dat de koper en de verkoper beiden met de koopovereenkomst instemmen.
Krediet
De verstrekking van kapitaal aan iemand, zonder dat gelijk een wederdienst of betaling wordt gegeven. De kapitaalverstrekker vertrouwt er op dat dit na een bepaalde tijd zal gebeuren.
L
Ladenplan-huis
Kiest u voor een ladenplan-huis, dan kiest u voor een woning waarvan de tekening al 'in de lade' ligt. Dit concept van uw huidige woning kan op een aantal gebieden nog aangepast worden naar uw specifieke wensen.
Leges
Lege is een belasting die betaald moet worden aan de overheid voor het gebruik van hun producten en/of diensten.
M
Maatschappelijk gebonden eigendom
Regeling waarbij huurwoningen onder de marktwaarde aan de huidge bewoner worden verkocht. De bewoner hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud en de adminstratie van de vereniging van eigenaren. De woningcorporatie is verplicht de woning terug te kopen van de bewoner tegen een vastgestelde minimumprijs.
Makelaar
Bemiddelaar bij de handel in roerende en onroerende zaken.
N
Nationale Hypotheek Garantie
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een borg die kan worden afgegeven door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Middels de NHG staat de WEW garant voor de aflossing van de hypotheek. Hierdoor loopt de geldverstrekker minder risico en krijgt u een rentekorting. U kunt altijd een hypotheek afsluiten ten hoogte van uw NHG.
Notaris
Een notaris is een onafhankelijke openbare ambtenaar die de formele handeling verricht (de "levering") waardoor u eigenaar wordt van een woning. Vrijwel altijd wordt tegelijk met de akte van levering de hypotheekakte gepasseerd.
O
Obligatie
Een schuldbewijs voor een lening die door een overheidsinstelling, een onderneming of een instelling is aangegaan.
Offerte
Een offerte wordt opgesteld door een geldverstrekker. Hierin staat onder andere de prijs en de voorwaarden van de hypotheek vernoemd. Een offerte kan zijn kracht verliezen door herroeping of tijdsverloop.
Onroerende zaak belasting
Deze belasting wordt, door de geemeente, opgelegd aan gebruikers en eigenaren van grond, woningen en andere onroerende zaken. Zowel de eigenaar als de gebruiker van het onroerende goed betaald een deel van de belasting. Indien u zowel eigenaar als gebruiker bent, betaalt u de gehele belasting.
Onteigeningswet
Volgens deze wet kan de overheid zich grond toe-eigenen voor grote nieuwbouwprojecten of de aanleg van wegen en kanalen. Hiervoor zijn echter voorwaarden. Zo moet de gemeente eerst proberen of zij de grodn gewoon van de eigenaar kan kopen. Worden de eigenaar en de gemeente het niet eens, dan kan de gemeente zich de grond toe-eigenen, mits dit in algemeen belang is. Verder dient de procedure in overeenstemming te zijn met nationaal en internationaal recht.
Wanneer een stuk grond wordt onteigend, geldt dit tevens voor alles wat vast op deze grond staat.
Openbare verkoop
Een openbare verkoop is een verkoop per opbod. Dit gebeurd meestal op twee zitdagen. Op de eerste van deze dagen is er een voorlopige toewijzing van de woning. Gedurende de tweede zitdag is er de mogelijkheid bij te bieden. Aan het eind van de tweede zitdag wordt de woning definitief toegewezen aan de hoogste bieder. De verkoper heeft het recht van de verkoop af te zien, wanneer hij vindt dat er niet genoeg voor de woning geboden wordt. Er is meestal sprake van openbare verkoop bij erfenissen of bij gedwongen verkoop. Dit kan voor u als koper gevolgen hebben. Zo kan er een nog geldig huurcontract op het and zitten of een recht van bewoning voor de vorige eigenaar van de woning. Bij de aankondiging van een openbare verkoop worden deze zaken altijd vermeld. Wanneer u bij een openbare verkoop de woorden 'vrij en onbelast' vindt, dan heeft de verkoop geen verdere gevolgen voor u als koper.
Opleveringskeuring
Wanneer u een nieuwe woning betrekt, kunt u in grote lijnen zelf beoordelen wat hier nog aan markeert. Voor de bouwtechnische zaken is het echter raadzaam een expert in te schakelen. Deze bekijkt de gehele woning grondig. Eventuele problemen kunnen zo snel worden verholpen. De lijst met eventuele gebreken die geconstateerd worden, worden opgenomen in het keuringsrapport. Deze lijst wordt door de koper en de aannemer ondertekend.
Optie
Wanneer u een optie heeft geregeld, krijgt u gedurende enkele dagen "recht van koop" op de woning. Aan een optie zitten geen verdere verplichtingen vast.
Als iemand anders een optie op de woning heeft die u wilt kopen, is het meestal mogelijk een tweede optie te nemen. U bent dan de eerstvolgende die in aanmerking komt voor de woning wanneer de eerste koper afhaakt.
Verkopers van een woning zijn niet verplicht een optie te verlenen.
Opstalverzekering
Een verzekering die schade (door bijvoorbeeld brand of inbraak) aan de opstal dekt. Onder opstal wordt alles verstaan dat boven op het betreffende stuk grond is geplaatst, gebouwd, geplant, enz.
Overbruggingskrediet
Een overbruggingskrediet is een geldlening. Deze geldlening kunt u gebruiken om de tijd te overbruggen tussen de verkoop van uw oude en de aankoop van een nieuwe woning. De overwaarde van het oude huis wordt gebruikt om deze lening te kunnen verstrekken.
Overdracht of oplevering
Voor dat het huis daadwerkelijk aan u overgedragen wordt, heeft u nog het recht de woning één keer te bekijken. Maak van deze gelegenheid gebruik om eventuele gebreken te ontdekken. U kunt tegelijkertijd nagaan of aan alle afspraken uit het koopcontract is voldaan.
Wanneer de voormalige eigenaar van de woning het huis voortijdig verlaat, staat het huis een tijd leeg. U kunt in dit geval vragen om een sleutelverklaring. Dit houdt in dat u het huis al wel mag betreden, maar dat u nog geen rechtmatig eigenaar bent. In overleg kunt u dan beginnen met het opknappen van uw nieuwe woning. Let er bij het tekenen van een dergelijke verklaring wel op dat u de opstalverzekering op de zelfde datum van ondertekening laat ingaan.
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, heeft u het recht om vóór de oplevering het huis te bekijken. U kunt dan de staat van de woning beoordelen. Helaas komt het geregeld voor dat de woning niet volgens de gemaakte afspraken is opgeleverd. Daarom is het raadzaam een opleveringskeuring uit te laten voeren.
P
Prijsbepaling
De exacte prijs van een bestaande woning, komt tot stand door onderhandelingen. Het is daarom belangrijk van te voren na te gaan hoe veel u maximaal voor een bepaalde woning wilt betalen. Als u meer betaalt dan een woning waard is, kunnen hier gevolgen aan vast zitten. Als in het taxatierapport namelijk een lagere prijs vermeld staat, dan de prijs die u heeft betaald, zult u bij de financiering van uw woning eigen middelen in moeten brengen.
De onderhandelingen over de prijs van een woning kun je zelf doen, of je kunt hiervoor een makelaar inschakelen. Als je de onderhandelingen zelf doet, kan het handig zijn van tevoren uit te zoeken wat de huidige eigenaar voor de woning heeft betaald.
Bij nieuwbouwwoningen ligt dit anders. Hierbij ligt de prijs meestal vooraf vast. Let u wel op bij nieuwbouwwoningen die al lang te koop staan: hierbij wordt in enkele gevallen een bedrag voor vervallen bouwrente bij de verkoopprijs opgeteld.
Q
R
Reële rente
Het rentepercentage waarvan het inflatiepercentage is afgetrokken.
Rentevastperiode
Bij vrijwel iedere geldverstrekkers heeft u de mogelijkheid uw rente voor een bepaalde periode vast te zetten. Gedurende deze periode veranderd uw rente niet, ook al schommelt de marktrente.
Renteverlies tijdens de bouw
Wanneer u een nieuwbouwwonign koopt, kan het zijn dat de hypotheek in een bouwdepot wordt gestort. Dit houdt in dat u rente betaalt over het gehele hypotheekbedrag en rente ontvangt over het bedrag dat in het depot zit. De rente die u betaalt mag tot twee jaar na het tekenen van de koopovereenkomst afgetrokken worden. De rente die u ontvangt uit het depot wordt in mindering gebracht op de rente die u betaalt. Als u de rente die u betaalt meefinanciert, is de rente die hierover berekend wordt niet meer fiscaal aftrekbaar.
S
Saneringskrediet
Alle schulden en betalingsachterstanden worden overgenomen door één instantie. Op deze manier heeft u nog maar één schuldeiser. De volks- en gemeentelijke kredietbank of de gemeentelijke sociale dienst nemen kunnen uw schulden overnemen.
Saneringsregeling
Financiele maatregelen die getroffen worden om de zaak voor u weer op orde te stellen.
Stelpost
Voor bepaalde onderdelen kan een stelpost worden opgenomen. Bijvoorbeeld als nog niet bekend is of u de standaardtegels wilt, of toch het duurdere soort. Ook als nog niet bekend is wat voor soort fundering nodig is, wordt vaak een stelpost gebruikt. U weet dan van tevoren dat deze bedragen aanzienlijk hoger kunnen uitvallen.
Gezien de grote onzekerheid die stelposten met zich meebrengen, raden wij u aan stelposten zoveel mogelijk te vermijden. Vereniging Eigen Huis is van mening dat ook hier een grotere afwijking dan 10% onacceptabel is als de aannemer hier niet van tevoren voor gewaarschuwd heeft. Helaas is dit niet expliciet in de wet geregeld. Ook het werken op basis van een uurtarief (in regie) raden wij u sterk af, omdat u dan geen enkele zekerheid hebt wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.
Successierechten
Een belasting die wordt geheven ter zake van erfenissen en schenkingen. De hoogte van deze belasting hangt af van:
- De hoogte van het verkergen bedrag;
- De mate van verwantschap tussen de schenker/erflater en de begunstigde;
T
Tantièmes
Alle winstuitkeringen, uitgekeerd aan bestuurders en zaakvoerders van vennootschappen, in welke vorm ook. Hierbij worden enkel dividenden uitgesloten.
Taxatie
Bij een taxatie wordt de waarden van een object geschat. Bij woningen wordt dit meestal gedaan door een makelaar of taxateur. Dit zijn onafhankelijke, erkende specialisten die de waarde van de woning vaststellen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria.
Taxatierapport
In dit rapport worden alle bevinden gemeld die tijdens de taxatie ontdekt zijn.
U
Uitbouw
Een stuk dat wordt aangebouwd aan een ruimte, om deze ruimte te vergroten.
Uitstelrente
Deze rente brengt een aannemer in rekening over de termijnen die vervallen in de periode tussen het tekenen van de koop-/aannemerovereenkomst en het daadwerkelijk passeren bij de notaris.
V
Vrije verkoopwaarde
Dit is de waarde van de woning wanneer deze onder normale omstandigheden zou worden verkocht.
W
X
Y
Z
|