Spaarhypotheek
Ook de spaarhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een levensverzekering. Het verschil met de levenhypotheek, is dat u bij deze hypotheekvorm altijd precies uw schuld bij elkaar spaart. U bent er daardoor zeker van dat u uw lening geheel af kunt betalen met het bedrag dat u uitgekeerd krijgt. Om deze reden wordt deze vorm van hypotheken soms ook wel de ‘meest veilige’ vorm genoemd, of de ‘verbeterde levenhypotheek’. In tegenstelling tot de levenhypotheek, heeft u bij deze hypotheekvorm inzicht in de waarde van de spaarverzekering tijdens de looptijd.
Deze hypotheek dankt zijn naam aan het feit dat u middels een levensverzekering spaart. Dit sparen gebeurt tegen een rentepercentage dat even hoog is als de rente op uw hypotheek. Wanneer de rente stijgt, zal de premie voor uw levensverzekering dalen. Wanneer de rente echter wat daalt, zal de premie ietwat stijgen. Het sparen is belastingvrij.
Als bij aanvang de rente van de lening laag is, kan geadviseerd worden de rente voor een lange tijd vast te zetten. De (aftrekbare) rente wordt hierdoor wat hoger en de spaarpremie wat lager.
De spaarhypotheek is vooral gunstig bij een hoge hypotheekrente. Dit heeft te maken met de koppeling van hypotheek- en spaarrente.
Voordelen
-
Uw maandlasten zijn altijd ongeveer gelijk
-
Uw uitkering aan het eind van de looptijd is gegarandeerd.
-
Bij tussentijdse beëindiging van de hypotheek krijgt u het volledige kapitaal uitgekeerd dat u middels het sparen heeft opgebouwd.
-
Voor deze hypotheekvorm geldt hetzelfde fiscale voordeel als voor de levenhypotheek.
-
U bouwt in de meeste gevallen een belastingvrij vermogen op
Ten opzichte van de leven- en beleggingshypotheken:
-
De waarde van de spaarhypotheek kan tussentijds niet lager worden
-
U betaald geen tot weinig kosten over de vermogensopbouw
-
Het rendement is gegarandeerd en even hoog als de hypotheekrente
Nadelen
-
Overstappen naar een andere geldgever tijdens de looptijd is wel mogelijk, maar vanuit financieel oogpunt niet aan te raden. Lagere lasten zijn wel mogelijk bij overstappen naar een beleggingshypotheek of een aflossingsvrije hypotheek.
-
De spaarhypotheek is niet flexibel. U dient zich te houden aan de voorwaarden van de fiscus wanneer u van het fiscale voordeel wilt profiteren. Ook dient u rekening te houden met fiscale spelregels om belastingvrij vermogen op te kunnen bouwen.
-
Het eindkapitaal is tot een bepaald maximum belastingvrij
-
Vaak wordt om een verplichte overlijdensrisicoverzekering gevraagd.
-
Door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente, maakt u bij een lage hypotheekrente ook een laag rendement.
-
Het eindkapitaal kan niet hoger worden dan de hoogte van de hypotheek.
-
Er komt meestal een opslag boven op de hypotheekrente van 0,2%.
Deze hypotheekvorm is niet altijd even voordelig voor alleenstaanden. De kosten die de verzekeraar maakt zijn namelijk verwerkt in de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Een alleenstaande kan heel goed zonder een dergelijke verzekering.
Voor mensen die gedurende de looptijd willen profiteren van maximale hypotheekrenteaftrek, is deze hypotheekvorm wel geschikt. De hypotheek is ook geschikt voor mensen die zekerheid willen hebben met betrekking tot het spaarkapitaal, waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek wordt afgelost.
Â
De universal life-spaarhypotheek
Een aantal jaar geleden is er een variant op de spaarhypotheek geïntroduceerd, die een aantal nadelen van deze hypotheekvorm opvangt: de universal life-spaarhypotheek. De premie voor de overlijdensrisicoverzekering wordt op de 'universal life-basis' berekend. Dit houdt in dat de verzekeraar per maand berekend welke premie nodig is om het overlijdensrisico te dekken. Hierdoor is er geen sprake van een premiereserve. U kunt dus gemakkelijker overstappen naar een andere aanbieder en u kunt de verzekering eenvoudig aanpassen wanneer uw omstandigheden veranderen.
Deze vorm van de spaarhypotheek is aantrekkelijke voor alleenstaanden of oudere verzekerden die bij de gewone variant te veel geld betalen voor de overlijdensrisicoverzekering.
Â
|