Krediethypotheek
Dit is de meest flexibele hypotheek die bestaat. U spreekt vooraf met de bank een maximaal bedrag af dat u kunt lenen. Dit wordt de kredietlimiet genoemd. Gedurende de looptijd van de hypotheek is het mogelijk geld op te nemen tot de afgesproken limiet. Ook kunt u het geld weer terugstorten. De kredietlimiet ligt meestal op 75% van de executiewaarde van uw woning, maar er zijn ook geldverstrekkers die bereid zijn over de executiewaarde heen te gaan. Wanneer u de hypotheek aflost dient u bij verkoop van de woning de overwaarde te investeren in de nieuwe woning volgens de bijleenregeling.
Een krediethypotheek is te vergelijken met een doorlopend krediet.
Voordelen
-
Door de grote zekerheid die deze hypotheekvorm biedt, is de geldgever bereid een lagere variabele rente te hanteren.
-
U kunt de verschuldigde rente tot de kredietlimiet laten bijschrijven. Een voorwaarde hiervoor is dat u zelf wel een deel eigen geld inbrengt.
-
Bij deze hypotheekvorm heeft u niet te maken met een aflossingsverplichting. Dit kan met name interessant zijn voor mensen met hogere inkomens in verband met de fiscale aftrekbaarheid.
-
Bedragen die u afgelost heeft kunt u gemakkelijk weer opnieuw opnemen.
-
Als u aflost bouwt u vermogen op.
-
U profiteert van een doorlopend krediet met hypothecaire zekerheid
-
In sommige gevallen kunt u profiteren van aftrekbaarheid van de rente. Hierbij is het doel van de lening van belang.
Nadelen
U kunt de krediethypotheek ook afsluiten om tijdelijk uw kredietruimte te verruimen. Dit extra vermogen kunt u vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld onderhoud van het huis. Ook kunt u het gebruiken voor bijvoorbeeld de aanvulling van uw pensioen. Dit wordt vooral door oudere mensen gedaan.
|