Financiële Bijsluiter
Wat is een Financiële Bijsluiter? De Financiële Bijsluiter ontvangt u bij elk complex financieel product. Hierin vindt u de belangrijkste informatie over het product. U wordt op de hoogte gebracht wat het product kost, waar het voor dient, maar ook wat de eventuele risico’s of voordelen zijn.
Doordat elke Financiële Bijsluiter dezelfde informatie bevat, kunt u twee financiële producten gemakkelijk met elkaar vergelijken.
De Bijsluiter bevat echter niet alle specifieke informatie. U kunt er bijvoorbeeld niet in lezen wat in uw specifieke geval de precieze kosten zijn, of wat het product voor u kan opbrengen. Om dit te weten te komen is het raadzaam de offerte van de aanbieder goed te lezen
De Financiële Bijsluiter is voorgeschreven door de overheid.
Het doel van de Financiële Bijsluiters De Bijsluiter is gemaakt zodat u als consument verschillende financiële producten gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Elke Financiële Bijsluiter bevat dezelfde informatie en is op dezelfde manier opgebouwd.
Een complex financieel product
De Financiële Bijsluiter is alleen verplicht voor complexe financiële producten. Dit zijn vaak combinaties van soorten producten. Verschillende soorten zijn bijvoorbeeld sparen, verzekeren, lenen of beleggen. Als de waarde van één van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt, is een product complex.
De meest voorkomende complexe producten zijn:
- Beleggingsfonds
- Beleggingsverzekering
- Beleggingshypotheek
- Koopsomverzekering
- Levensloopbeleggingsverzekering
- Lijfrenteverzekering
- Levensverzekering (indien u premie betaalt)
Controle De Financiële Bijsluiter wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM controleert alle instellingen die te maken hebben met lenen, beleggen, verzekeren en sparen.
Inhoud De informatie in de Financiële Bijsluiter is kort en duidelijk. Op deze manier kunt u meteen zien wat de kenmerken van een product zijn.
De Bijsluiter bevat objectieve informatie. Deze informatie bestaat uit standaardteksten, waarin het bedrijf de juiste cijfers invoert. Financiële instellingen zijn dus wel zelf verantwoordelijk voor de cijfers die in de Bijsluiter staan.
De Bijsluiter is als volgt opgebouwd:
-
Het product
Dit onderdeel bestaat uit standaardteksten, waarin de aanbieder uitlegt met wat voor product u te maken heeft. Er wordt uitgelegd of u te maken heeft met sparen, lenen, verzekeren of beleggen of met een combinatie hiervan. Ook staan uw verplichtingen en uw mogelijkheden er in vernoemd.
-
De risico's
De risico's die u met het product kunt lopen worden hier beschreven. Dit wordt weergegeven aan de hand van de risicometer. Ook wordt u gewaarschuwd voor de gevolgen in het ergste geval. De risicometer geeft de risico's bij een product aan. De meest voorkomende risico's zijn:
- Een schuld overhouden
- Je inleg kwijtraken De risicometer geeft ook de grootte aan van het risico dat u loopt. Deze grootte kan variëren van zeer groot tot zeer klein.
-
De kosten
De kosten van het product worden aangegeven door ze in te delen in vier kolommen:
- Inleg Dit is het geld dat u spaart, belegt of in een hypotheek of verzekering stopt.
- Rendement Dit is de opbrengst van uw product.
- Uw kosten Hier kunt u lezen wat u moet betalen voor het product.
- Wat u overhoudt Hier kunt u uw netto rendement lezen. De inleg en het rendement worden bij elkaar opgeteld. Hier worden de kosten van af getrokken Bij het berekenen van uw rendement gaat een aanbieder uit van een rendement van 4%.
-
De opbrengsten
In dit onderdeel zijn drie grafieken weergegeven die een voorspelling van de opbrengst van het product in verschillende situaties laten zien. 1. In deze afbeelding wordt de opbrengst voorspeld op basis van resultaten van de afgelopen jaren. 2. In deze afbeelding kunt u zien wat de opbrengst zou zijn bij een gemiddeld rendement van 4%. 3. In deze afbeelding kunt u zien wat de opbrengst van het product is bij tegenvallende resultaten. De weergegeven bedragen zijn al van het rendement afgehaald. U kunt twee Financiële Bijsluiters van verschillende aanbieders dus direct met elkaar vergelijken.
-
Eerder stoppen
De meeste Financiële Bijsluiters zijn twee pagina’s lang. Alleen de Financiële Bijsluiter voor beleggingsinstellingen is iets anders opgebouwd en is hierdoor vaak wat langer.
Een Financiële Bijsluiter aanvragen U kunt om de Bijsluiter vragen bij de aanbieder van het betreffende product. Dit kan de verzekeraar zijn, de beleggingsinstelling of bijvoorbeeld de bank.
Wanneer u een product via een tussenpersoon koopt, kunt u deze persoon om een Bijsluiter vragen.
Een Financiële Instelling moet de Bijsluiter altijd gratis naar u opsturen.
Een andere optie, betreft het downloaden van de Financiële Bijsluiter. Alle Financiële instellingen, met uitzondering van beleggingsinstellingen, moeten de Bijsluiter op hun website zetten.
Let er wel op dat u de Financiële Bijsluiter zelf zult moeten aanvragen. U krijgt hem niet automatisch bij een financieel product.
|