Onze informatiepagina's
Alles openen Alles sluiten
 
  Alle informatie over huis en hypotheek

Aannemer of architect inschakelen

Aannemer
Een aannemer neemt de verantwoordelijkheid op zich om bouwactiviteiten te realiseren en te coördineren. Naast een aannemer kunt u een architect inschakelen voor het maken van een ontwerp en het toezicht op de bouwplaats. Hieronder staan een aantal punten waarop u uw keuze voor een aannemer kunt baseren:

  • Vraag informatie op bij voormalige particuliere klanten van de aannemer. Zij kunnen u de plus- en minpunten van de aannemer vertellen.
  • Onafhankelijke informatie over aannemers kan tevens ingewonnen worden bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente. 
  • Veel aannemers zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Deze hebben in de meeste gevallen een eigen keurmerk, dat voldoet aan wettelijke eisen. De aannemers die bij de betreffende brancheorganisatie aangesloten zijn, dienen zich aan dit keurmerk te houden. Ook zorgen deze organisaties vaak voor garantieregelingen bij eventuele gebreken aan de woning. 
  • Kleinere aannemers kunnen deelnemen in de Stichting BouwGarant. Deze aannemers geven garantie op de verbouwing. Dit wordt ook wel de VerBOUWgarantie genoemd. Deze garantie beschermt u tegen:
- Gebreken in de constructie;
- Faillissement van de aannemer;
- Gebreken na oplevering;
Heeft u een aannemer gevonden, dan stelt u onderling een contract op. Hierin staan worden alle financiële en overige afspraken vastgelegd. Let er bij het opstellen van een contract op dat is aangegeven hoe lang de verbouwing gaat duren en wat de kosten zullen zijn.

Architect
Een architect luistert naar uw wensen en zet deze om in een concreet ontwerp. Hierbij houdt een architect rekening met alle overheidsvoorschriften en technische voorwaarden. Schakelt u een architect in voor de verbouwing van uw woning, dan wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat u met een professioneel en betrouwbaar persoon in zee gaat.  Hieronder leest u een aantal punten waar u op kunt letten bij de keuze voor een architect:

  • Win informatie in bij voormalige particuliere klanten van de architect. Zij kunnen u vertellen over hun ervaringen met deze architect.
  • Architecten die zijn aangesloten bij de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) werken volgens bepaalde gedragsregels, hebben een beroeps-aansprakelijkheidsverzekering en hebben tenminste twee jaar ervaring in het beroep. Zij zijn dus vaak een betrouwbare partij. 
  • Alleen personen met een afgeronde erkende studie en die staat ingeschreven bij de Stichting Bureau Architectenregister, mag zichzelf officieel architect noemen. Het is dus aan te raden na te gaan of een architect bij dit register ingeschreven staat alvorens u met hem of haar in zee gaat.  
  • Tot slot kunt u bij het door u gekozen architectenbureau een vrijblijvende afspraak maken. Op deze manier kunt u met eigen ogen zien om wat voor bureau het gaat en kunt u besluiten of dit aan uw wensen voldoet.
Uitbesteding
Sommige taken bij de verbouwing van uw woning kunt u zelf uitvoeren, andere kunt u beter uitbesteden aan vakmensen. Het uitbesteden van werkzaamheden kan gemakkelijk en veilig verlopen door de volgende zaken in acht te nemen:
  • Vraag naar referenties van de vakmensen;
  • Maak onderling duidelijke afspraken;
  • Vraag verschillende offertes aan;
  • Leg alle gemaakte afspraken schriftelijk vast in een contract;
  • Ga in zee met gecertificeerde of erkende bedrijven;

Tip: Het zelf maken van een bouwtekening is, tenzij u een bouwkundige opleiding hebt gehad, een lastige klus. Een bouwtekening moet aan vele specifieke eisen voldoen. Wilt u een kwalitatief goede bouwkeuring, welke tevens geschikt is voor het aanvragen van een vergunning, dan kunt u via de site www.bouwtekening-maken.nl  een tekenaar inschakelen. Het voordeel van een tekenaar via bouwtekening-maken.nl ten opzichte van uw eigen aannemer, is dat deze tekenaars veel goedkoper zijn en onafhankelijk zijn en enkel úw belangen behartigen.


Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
actuele hypotheekrente overzicht: www.rente.tarieven.nl Copyright 2005-2024 Uw Huis en Hypotheek